Spektrálne čiary, séria videí o prežití v rasistickej spoločnosti, Timothy Morton a Barbie Girl v podaní Slavoja Žižeka a Ayn Rand


Audiovizuálne online dielo 88888 francúzskeho transmediálneho umelca Ludwiga Pasenau je súčasťou väčšieho projektu s názvom ly‑a, ktorý sa pri umeleckom skúmaní hyperpriestoru inšpiruje Lymanovou sériou spektrálnych čiar. Každá z čiar črtajúcich sa na premenlivom farebnom pozadí po kliknutí spustí audio prehrávač s krátkym úryvkom futuristicky znejúcej „exosférickej“ hudby. Ak máte chuť na zaujímavý výlet do vesmíru, preskúmať sa určite oplatí aj ďalšie súčasti projektu.

***

Usmrtenie Georga Floyda a policajné násilie voči afroamerickej komunite v USA za posledný týždeň vyvolalo rozhorčenie po celom svete. Je možno symptomatické, že pár dní pred jeho smrťou na internete kolovalo video, v ktorom žena/beloška – prischla jej prezývka Karen – v parku volá políciu s tým, že ju „ohrozuje Afroameričan“. Portál patriaci streamovacej platforme Boiler Room pripravil sériu videí o téme prežitia a fungovania v rasistickej spoločnosti od hudobných klipov cez komunity z delty Nigeru. Pozrieť si ich môžete tu. 

 

***

C’mon Barbie, let’s go party! C’mon Barbie, let’s go party! I’m having so much fun. Nahradí umelá inteligencia aj stand-up komikov? Ťažko povedať, no rečová syntéza s pomocou neurónových sietí už rúbe vysoko – aj keď za všetkým treba (zatiaľ) hľadať človeka. Natrénovať model, v tomto prípade nazvaný Tacotron 2, aby dokázal previesť písané slovo na hovorené, je jedna vec. No stavíme sa, že ste ešte nepočuli Ayn Rand a Slavoja Žižeka deklamovať text obľúbeného 90s party hitu Barbie Girl. Ako sa nechal počuť jeden z diskutérov pod Youtube videom: „We’re reaching levels of postmodernism never though possible“.

 

 

***

Jeden z popredných predstaviteľov objektovo orientovanej ontológie a ekologický mysliteľ Timothy Morton v rozhovore pre rádio Wave hovoril o futurocíde, skupinovej zodpovednosti, utopickej atmosfére karantény a koronovirovej kríze ako spomalení a zároveň príprave na svet globálneho otepľovania. Ako nepodľahnúť nihilizmu a ekologickej depresii? Vypočujte si celý podcast z cyklu Ondřeje Trhoňa Otevřené hlavy.