Technologie posvátna, medzipamäť karantény Evana Rotha, Rafael Lozano-Hemmer a nový album Daniela Kordíka


Na stránke sacred.display.cz sa dá ešte virtuálne navštíviť výstava Technologie posvátna kurátorovaná Lukášom Likavčanom a Display – Sdružením pro výzkum a kolektivní praxi. Virtuálny priestor, ktorého dizajn má na svedomí štúdio The Rodina, ukrýva diela  Andrása Cséfalvaya, Alice dos Reis, Halimy Haruna, Holly Childs, Danae Io a Adély Součkovej.  Vystavené videá, 3D objekty a audionahrávky sa rôznymi spôsobmi zaoberajú témou hraníc medzi technológiami a mystickou či náboženskou skúsenosťou. Je možné, že technická racionalita súčasnosti kamufluje magické myslenie minulosti a svoju sekulárnu vznešenosť čerpá práve zo sféry posvätného? Po virtuálnej prechádzke touto výstavou vám môžu napadnúť zaujímavé odpovede alebo aj ďalšie otázky.

***

Espace virtuel, virtuálny priestor parížskej galérie Jeu de Paume predstavil nový projekt Evana Rotha sinceyouwerequarantined.com – live stream obrázkov, ktoré boli uložené v cache pamäti jeho počítača počas karantény, konkrétne od 22. marca do 5. mája. Roth využíva jednoduchý softvér na spájanie obrázkov a „primitívnu“ estetiku, aby ukázal rôznorodosť obsahov, s ktorými sa všetci na obrazovkách stretávame, a možné vzťahy medzi nimi.

***

Začiatkom júna zorganizoval magazín Art in America diskusiu s mediálnym umelcom Rafaelom Lozano-Hemmerom, ktorý vo svojej tvorbe neraz využíva technológie sledovania, rozpoznávania tváre či iného zberu biometrických dát. Lozano-Hemmer v diskusii predstavuje svoje diela, no taktiež uvažuje o etických otázkach spojených s využívaním týchto technológií vo svojej tvorbe, keďže sa stáva súčasťou problému. Záznam z diskusie je možné vidieť na youtubovom kanáli AiA.

***

Nový album v Londýne žijúceho producenta Daniela Kordíka, ktorého môžete poznať z projektov Jamka alebo Urbsounds, na slovenskej značke LOM vznikol medzi rokmi 2015 a 2019. Obsahuje terénne nahrávky z Maroka, Vietnamu, Sri Lanky, Laosu alebo Bratislavy, ktoré boli nahraté v rôznych hodinách dňa, od ranných zvukov až k tým nočným. Názov albumu Poznova je slovnou hračkou „Po“ a „Znova“, ktorý odkazuje na znovuzrodenie, opakovanie a nedokonalosť.