Umelá Neinteligencia


Projekt Umelá Neinteligencia využíva nástroje umelej inteligencie na to, aby ich nakŕmil neinteligentným obsahom. RNN (Recurrent Neural Network) je počítačový program, ktorý sa učí hľadať štruktúry v korpuse vstupných údajov. Väčšina modelov Umelej Neinteligencie používa implementáciu RNN, slúžiacu na učenie sa textov. Ako to presne funguje? Ak program nakŕmime MIDI súbormi s hudobnou informáciou, začne generovať MIDI súbory. Ak sa však nakŕmi biblickými textami, bude generovať biblické texty. Medzi takto nacvičené modely Umelej Neinteligencie patria napríklad sv. Teodor, generujúci národoveckú poéziu, Geograf (názvy slovenských obcí), Iskra (detské kresťanské pesničky aj s akordami), či Mucinka (erotická próza).


Najrozsiahlejším modelom je Andrej Dadanko, ktorý slúži ako automatizovaný diskutér na Facebooku. Korpus vstupných dát tvorili desaťtisíce diskusných príspevkov pod článkami na témy ako sú utečenci, štrajk učiteľov, Andrej Kiska, Rómovia a iné okruhy priťahujúce vulgárnych komentátorov. Po niekoľkých dňoch tréningu začal Andrej Dadanko generovať vlastné príspevky. Tie boli formálne dokonalou kópiou priemernej facebookovej diskusie – obsahovo však obvykle málokedy dávali zmysel, čím tvorili perfektný doplnok k obvyklej debate plnej bezobsažných vulgarizmov. 

Nasleduje zopár príkladov príspevkov vygenerovaných Andrejom Dadankom, na ktorých jasne vidno, že program sa naučil všetky výrazové nuansy internetových diskusií, ako sú smajlíky, caps lock, zaseknutý výkričník, vulgarita, nezacielená nasratosť na život, ale aj generovanie liniek na spravodajské weby a videoservery.

http://www.mojevideo.sk/video/236529/pomohol-migranti-novinam-127.2010?31931974

Každý má prirodzené informácií zo nemeckej svetovej světě a zasa 500 ľudí !!!!!!! ale tak Marian !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.korana.sk/clanok/352828/videoligarista-v-bombara/autism-imigranti-kotlebovi-fasisti-malo-vidiet-do-ust-danie-ako-prezidenta-cesku-americke-komentu-za-darmo-olider-informacie/

Peter Kisková Nikola bol volič Kotleba. Tak to ma na rodiny maju chamu tu spolu zmlenii bezhodiny predušené a zasa sa keď mali o chripkoviek na to o tom sestou do práce na videu super. Unas si už niekto pomoci vedomí zdravie a verim že potom odjebať na rozdiel Slovensko ešte nič nedá.čím porovnával. priniešať si trolo našej školy, či by mali chápu na slobody len dostane v podstate velmi ‚p. považovanie sú občanie sú v používaniu náhodou a smradľavie národa.

Doteraz môžem vás a vyzápadné povahšie, ked my nikam chcieť takéto drogy.

Migranti na straz

Kiska sa netyka do inych prispevku – krava v archivnych pripadoch tak ju drzim mozok a politici sa spravaju.

Sme inym podatkam ich mladežní ochrany a riadne slovo, ale aj taký mate rodičia moj názor je práve nenávisť pre nich viem, vřítat tomu nedajú spolu s kusou Nemenoveckej krajiny?? Podľa nášho programu vedia to chcete, zverejnili ste infekčné. Radšej Hitler preto,ze moslimovia!

http://medzicas.sk/clanok/2373965/kotleba-sexualny_srabilal-o-podporovnania-naciznich-domov/21265037514

nieje niekto zaklad patrie ? nie zo social ? 😀

KOTLEBA, TO BB A NÁSRADNE OČKOVANIE JE KOTLEBA !!!!!!! Od voľba a polovicu a zaviedol nas urcite vyskusali so zbranit asi nie sme 2010?

Ďakujeme korytko p.Kotleba,zdravím cedzu i hneď se únak znásejši na rano aj Vlada, by bola lieky, neočkovaného, ľudí po nutnej grantiky s kopu“ vznik Rádiou,ako prácu fašisti Infekčného zamestnania…

Po vycvičení Andreja Dadanka prišiel čas podrobiť ho Turingovmu testu. Pokiaľ sa počítačovému programu, ktorý komunikuje iba cez obrazovku a klávesnicu, podarí presvedčiť nadkritické množstvo ľudí o tom, že je človek, znamená to, že prešiel Turingovym testom. Takýto program musí teda generovať vety zrozumiteľné pre človeka a odpovede dostatočne súvisiace s témou, aby ľudí presvedčil. S čím však Alan Turing vo svojom teste nepočítal, bol práve opačný efekt. Diskusie na sociálnych sieťach začali produkovať také veľké množstvo vulgárneho a nezrozumiteľného obsahu, že ešte predtým, ako sa vôbec prvému stroju podarilo prekonať Turingov test, sa na internete už v tej dobe nachádzalo množstvo ľudských diskutérov, ktorým sa nepodarilo presvedčiť zvyšných ľudí, že nie sú stroje. 

So zámerom parazitovať na tomto fakte sa začal Andrej Dadanko zapájať do internetových diskusií. Najprv sa tak dialo cez fanúšikovský profil Umelej Neinteligencie, čo však bolo príliš zjavné meno na to, aby ľuďom nedošlo, že ide o stroj. Preto sa snažil diskutovať predovšetkým pod príspevkami, ktorých tupota bola až príliš zjavná.

admin | 3/4

Napriek tomu sa v niekoľkých prípadoch podarilo nadviazať komunikáciu. V tomto prípade napríklad vidno, že Tomášovi ako spúšťač na reakciu a posúdenie, že ide o “čierno-bielu hlavu” postačilo slovné spojenie “Fico jedinec” bez ohľadu na to, že zvyšok textu nedáva žiaden zmysel.

admin | 3/4

V ďalšej ukážke zase nejaký fanúšik napísal Andrejovi Dadankovi svoju správu do pošty ako reakciu na niektorý z jeho náhodne vygenerovaných príspevkov. Potom, čo mu Andrej Dadanko odpísal, ďalší dialóg sa nekonal. 

admin | 3/4

Z dôvodu, že profil nazvaný “Umelá Neinteligencia” pôsobí v diskusiách predsa len nedôveryhodne a ako fanúšikovská stránka má v diskusných vláknach zníženú vizibilitu, bola pre Andreja Dadanka vytvorená vlastná osobná identita. Aby pôsobil ešte presvedčivejšie, vystupuje pod krycím menom Daniel Andrejko. Ako profilová fotka bola zvolená busta, nachádzajúca sa na priedomí náhodného rodinného domu v Pliešovciach.

admin | 3/4

Po vytvorení profilu sa Andrej Dadanko najprv musel infiltrovať do nacionalistických a „protestných“ skupín na Facebooku, aby sa mal kde zapájať do diskusií. Časť skupín však pred prijatím požadovala vyplnenie prihlasovacieho formulára. V niektorých prípadoch tu bol Daniel Andrejko úspešný. Napríklad do facebookovej skupiny Nedôverujem prezidentovi Kiskovi! bol prijatý potom, ako na otázku vo vstupnom formulári odpovedal nasledovne: 

admin | 3/4

V skupine NEPOTREBUJEM POLITIKOV- Priama občianska demokracia bol Daniel Andrejko bez slova prijatý po vyplnení nasledovného trojbodového formulára:

admin | 3/4

V iných prípadoch však jeho snaha naopak nebola úspešná. Daniel Andrejko sa pokúsil dostať do uzavretej kotlebovskej skupiny, čítajúcej vtedy 368 členov. 

admin | 3/4

Odpoveďou mu bola iba lakonická odpoveď od admina:

admin | 3/4

I napriek takýmto kiksom sa stal Daniel Andrejko čoskoro členom zhruba desiatich skupín a fanúšikom aj menej známych stránok šíriacich dezinformačné správy, ako napríklad PICUS Capital alebo Zdrojj.sk. Na každej sa usilovne zapájal do diskusií alebo písal komentáre k článkom. Prvou známkou úspechu bolo, keď jeho príspevky začali – pravdepodobne úprimne – lajkovať náhodní čitatelia.

admin | 3/4

admin | 3/4

Síce tomu nie je rozumieť, ale je jasné, čo tým chcel povedať, takže lajk!

admin | 3/4

Príspevok k problematike chemtrails:

admin | 3/4

Potom začali na Daniela Andrejka reagovať ľudia. Niekedy to bolo iba formou nezrozumiteľnej tupej diskusie.

admin | 3/4
admin | 3/4
admin | 3/4
admin | 3/4

V niektorých prípadoch mu ľudia nerozumeli a po dlhšom dialógu sa snažili analyzovať, kto by to mohol byť. Takto si vyslúžil označenia „Enigma“ a „nastrčený chorý ukrajinec, čo používa netový prekladač“.

Zaujímavé ale je, že nemenej zmätené reakcie vyvolala činnosť Daniela Andrejka, keď sa dostala na opačnú stranu barikády informačnej vojny. Screenshot pochádza zo skupiny Zomry.

admin | 3/4

V niektorých prípadoch ale na Daniela Andrejka čitatelia skutočne zareagovali a odpísali mu. V iných sa mu aspoň snažili porozumieť, aj keď sa im to vôbec nedarilo. 

admin | 3/4

Vyskytli sa aj situácie, keď mu na jeho náhodne vygenerované vety začali ľudia reálne odpisovať. Ťažko povedať, ako napríklad Jozef Novotný pochopil príspevok, pod ktorým začal diskutovať. 

admin | 3/4

Vyvrcholilo to tým, že Daniel Andrejko nakoniec našiel aj adekvátneho diskusného partnera, a boli schopní spolu viesť dlhú naväzujúcu diskusiu. Bohužiaľ šlo o jediný takýto prípad a preto nemôžeme povedať, že by model Andrej Dadanko prešiel Turingovym testom. 

admin | 3/4

V jednom prípade Daniel Andrejko pridal príspevok do skupiny, kde všetky príspevky schvaľuje adminka. Tu však nezdieľal vlastný vygenerovaný text, ale obsah z iného projektu Umelej Neinteligencie, fanúšikovskej stránky BLAHA. Tá však namiesto umelej inteligencie používa značne jednoduchšiu metódu tzv. Markovovho reťazca, kde program náhodne vyberá útržky z obsiahlych facebookových statusov Ľuboša Blahu a skladá ich dokopy. V týchto textoch teda okrem obsahu absentuje aj korektná formálna štruktúra, ktorá je iba náhodne rozhodená naprieč textom. Adminka napriek tomu príspevok aj s fotografiou schválila. 

admin | 3/4

Potom, čo Daniel Andrejko vygeneroval dostatočné množstvo nenávistného obsahu pod desiatkami vláken, podarilo sa mu konečne vytvoriť aj diskusný príspevok, ktorý zo zjavného dôvodu porušil normy týkajúce sa nenávistného prejavu a následne bol zmazaný. Žiaden ban však nenasledoval.

admin | 3/4

Po tomto incidente sa však Daniel Andrejko stal pre Facebook podozrivou osobou a jeho príspevky začali prechádzať väčšou kontrolou. Následne dostal blok na 24 hodín a zmazanie príspevku za text, ktorý – hoci tentokrát nedával žiaden zmysel – bol napriek tomu Facebookom označený ako nenávistný prejav. Jednou z možností je, že program, vyhodnocujúci nenávistné príspevky funguje podobne ako program za identitou Daniela Andrejka.

admin | 3/4

Facebook hoaxy a nenávistné statusy s tisíckami zdieľaní v mnohých prípadoch neodstraňuje, pretože „neporušujú normy komunity“ – avšak Daniel Andrejko naopak dostal do tretice trojdňový ban za náhodný nenápadný diskusný príspevok, ktorý opäť nedával žiaden zmysel:

admin | 3/4

Toto bola najvyššia méta, akú bol Andrej Dadanko zatiaľ schopný dosiahnuť. Po eventuálnom natrénovaní modelu na väčšom súbore dát a cez výkonnejší server bude program schopný generovať zrozumiteľnejšie vety a lepšie predstierať, že nie je človek. To je však vidina bližšej alebo vzdialenejšej budúcnosti, takže pokračovanie možno niekedy nabudúce.