Unsound: Intermission, The Black Music History Library, kompilácia For Belarus a Opec City Documentary Festival


Medzi  hudobné festivaly, ktoré sa tento rok pre pandémiu Covid-19 odohrajú výhradne online, sa zaradil aj etablovaný poľský festival súčasnej hudby Unsound. Témou tohto ročníka, ktorý sa bude konať 1.–11. októbra 2020, je Intermission – pauza, prestávka, ktorá sa nespája len s pandémiou, ale aj ďalšími témami, ktoré sa tento rok naliehavo objavujú ako online solidarita a intimita, ekológia, duševné zdravie, audio-virológia alebo  strojové počúvanie. Celý festival sa bude točiť okolo knihy a albumu, ktoré majú výjsť v polovici novembra a budú obsahovať originálne texty a hudobné diela spájajúce sa s hlavnou témou festivalu.  Medzi autorov textov majú patriť napríklad Agata Pyzik, Ayesha Hameed, Dave Tompkins, Jennifer Lucy Allan, Joel Stern a James Parker z Liquid Architecture, Moor Mother  a Steve Goodman. Na sprievodnom albume si nájdu svoje miesto mená ako 33EMYBW, Bastarda, Chris Watson, Deforrest Brown Jr a James Hoff, Jana Winderen, Jlin, Lutto Lento, Moor Mother a Geng, Sam Slater, Hildur Guðnadóttir a Kári Grisey, Slikback, Tim Hecker a Vargtss (Varg X Vtss).

***

Newyorská spisovateľka a hudobná novinárka Jenzia Burgos nedávno spustila stránky The Black Music History Library – digitálnu knižnicu kníh, časopisov, článkov, dokumentov a ďalších materiálov týkajúci sa histórie černošskej hudby. Viac než tisíc položiek, z ktorých niektoré odkazujú na voľne dostupný obsah, má za cieľ dokumentovať černošskú hudbu a jej korene v rôznych žánroch od 18. storočia až po súčasnosť.  Neustále sa rozrastajúca zbierka určite stojí za bližší prieskum. 

***

Cieľom tejto medzinárodnej hudobnej kompilácie je podporiť protestujúcich v Bielorusku, ktorí nesúhlasia s represívnou politikou Lukašenkovej vlády. Na albume, ktorý obsahuje 24 trackov od hudobníkov a hudobníčok z celého sveta, nájdete napríklad aj zakladateľku labelu Monika Enterprise a legendárnej formácie Malaria! Gudrun Gut. 


***
 
Festival dokumentárnych filmov Open City Documentary Festival, tak ako množstvo ďalších podujatí zasiahnutých pandémiou Covid-19, tento rok prebehne online. Samotná filmová časť je žiaľ prístupná len divákom vo Veľkej Británii, sprievodné akcie sú však prístupné medzinárodne. V stredu 9. septembra napríklad prebehne seminár o kolonializme a postkoloniálnom diskurze v umeleckej sfére. O deň neskôr, 10. septembra, sa zas dozviete o práci s historickými zvukovými nahrávkami.