JAMA, rozhovor s Lawrencom Abu Hamdanom, nový album Macieja Maciagowskeho a festival Womex


23.–24. októbra bude prebiehať (ne)festival JAMA – 74. ročník Milana Adamčiaka – intermediálne stretnutie venované odkazu Milana Adamčiaka organizované v Banskej Belej, Banskej Štiavnici a okolí, ale tento rok tiež plne online prostredníctvom streamu. Akciu už druhý rok organizujú členovia zoskupenia Cluster ensemble Eva Vozárová, Fero Király a Ivan Šiller v spolupráci s lokálnou scénou Banskej Štiavnice a okolia. Súčasťou programu je sympózium, symfónium, ale aj nezámerné putovanie s M.A., medzi pozvanými sú napr. Hauke Harder, Daniel Grúň, Soňa Kúdeľová, Jürgen Rendl alebo AI poetka Liza Gennart.

***

Newyorská MoMA sa nedávno na IGTV rozprávala s Lawrencom Abu Hamdanom o jeho tvorbe, reinkarnácii, vzťahu k histórii či o Beirute po augustovom výbuchu v prístave.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MoMA The Museum of Modern Art (@themuseumofmodernart),

***

Nový album poľského producenta Macieja Maciagowskeho má názov TURB0_0BRUT, čo celkom presne vystihuje jeho podstatu. Mieša štýly ako „pseudo“ gabber s brazílskymi trúbkami a bicími z ultra-rýchleho východoafrického štýlu singeli. Maciej Maciagowski je experimentálny hudobník z Poznane, ktorý pôsobí na hudobnej scéne už niekoľko rokov (jeho tvorbu vydal napríklad aj česko-slovenský label Baba Vanga). Zaoberá sa zvukovými kolážami s rytmickými komponentami, post-internetovou hudbou a post-digitálnou estetikou. 

 

 
***
 
Festival Womex, čo je skratka z Worldwide Music Expo, je taký putujúci veľtrh globálnej hudby (v minulosti známej skôr ako world music). Zahŕňa diskusie, showcase koncerty a výstavnú časť – predstavte si niečo ako knižný veľtrh pre hudobné žánry ako folk, roots aj občasnú elektroniku. Čitateľov týchto stránok asi zaujme skôr jeho filmová prehliadka. Nájdete v nej filmy ako A Sonic Pulse o vnímaní elektronickej hudby nevidiacimi, Rave & Resistance o vzniku klubovej kultúry v Johannesburgu 90. rokov, 240BPM++ o indonézskej subkultúre alebo Sounds of Tehran o zvukoch iránskej metropoly.