Bag of Toys, Visual Politics of (Im-)Mobility a streamovacia platforma CASu Normal


Nová kompilácia rozhlasovej relácie Modem, ktorú vysiela slovinské rádio Študent, číta úctyhodných 43 trackov od jej spriaznených producentov. Modem sa stal vlajkovou loďou pre modernú, experimentálnu, post/klubovú hudbu, ktorá žije hlavne na internete. 

***

Berlínsky HKW je síce pre pandemické opatrenia zatvorený, časť programu sa ale odohráva online. V štvrtok 26.11. to bude diskusia Visual Politics of (Im-)Mobility venovaná otázkam problematickej politizácii obrazov turizmu a migrácie. Moderuje Elena Agudio, hosťami budú Costanza Caraffa, Mohamed Keita, Armin Linke, Massimo Ricciardo, #everydaygolshahr (Reza Haidari).

***

Pražské Centrum audiovizuálních studií FAMU má od minulého týždňa vlastnú streamovaciu platformu Normal. Nepravidelne sa tu budú objavovať živé streamy pripravované katedrou, tento týždeň (26. 11. o 19.00) to bude výber hudobných videí Marie Lukáčovej z posledných dvoch rokov.

***

Známy teoretik médií a digitálnej kultúry Douglas Rushkoff uverejnil nový text The Privileged Have Entered Their Escape Pods, ktorý je akýmsi duchovným nástupcom (?) či pokračovaním eseje Prežitie najbohatších. V kontexte pandémie sa pozerá na rôzne stratégie izolácie od reálneho sveta, ktoré uplatňujú sociálne dobre zabezpečené vrstvy a ktoré začínajú pripomínať únikové moduly najbohatších. V odpovedi na otázku, či digitálne médiá môžu uspokojiť každú našu potrebu, Rushkoff varuje, aby sme sa nenachali obalamutiť dočasnou krízou a neuverili falošným prísľubom, že technológia nám umožní uniknúť  ľudskému údelu tým, že budeme donekonečna hrať osamote videohry. Amen.