Dokumenty o rave, nová kompilácia labelu SUPERPANG a prednáška o umeleckom diele vo veku post-pandemickej imaginácie


V súčasnej situácii, keď väčšina z nás o raveoch a kluboch môže len snívať, pôsobí selekcia dokumentov a videí 4:3 na videokanáli Boiler Room o fenoméne elektronickej kultúry až nostalgicky. Pozrieť sa môžete ako to vyzeralo v ranných 90. rokoch na párty v Litve, ako ovplyvnila politika a spoločenské zmeny vznik acidhousovej scény v Británii alebo ako vznikli hudobné štýly jungle a house.

***

Použitá fotografia: Marie Anna Šulc: Neznáš tu krajinu (video, 2020).

V stredu na Troch kráľov si o 19.00 nenechajte ujsť online prednášku Martina Blažíčka o umeleckom diele vo veku post-pandemickej imaginácie. Vizuálny umelec a pedagóg katedry CAS na pražskej FAMU sa bude venovať otázke, akým spôsobom ovplyvní skúsenosť pandémie a s ňou spojenej dlhodobej izolácie budúcnosť umeleckej praxe a činnosti podporných inštitúcií. Prednášku organizuje platforma TERĒN a štúdijný program TIM na FFMU v Brne a bude sa konať cez Zoom.

***

Mysteriózny label SUPERPANG vznikol len koncom júna, odvtedy však stihol vydať úctyhodných 40 nahrávok – priemerne 6,7 albumov za mesiac. Už za šesť mesiacov sa mu podarilo vytvoriť charakteristickú vizuálnu identitu s výraznou typografiou. Aktuálna kompilácia s poradovým číslom 040 a názvom Tour Mode vyšla 1. januára tohto roku. Nájdete na nej 40 trackov od umelcov ako EVOL, Mats Gustafsson, Francisco Lopez, Joachim Nordwall a mnohých ďalších. Hudobne teda pohybujúcich sa vo vodách experimentálnej elektroniky, algoritmickej, improvizovanej, digitálne a inak upravenej. „40 ľudí sa zhromaždilo v imaginárnej komunite, kde na svet dohliadajú ľudia z budúcnosti,“ píše sa v sprievodnom texte.